/

Hållbarhetskonsult & friåkare från Kiruna

@sofiegidlund

Vad är din relation till Riksgränsen/Björkliden?

Riksgränsen och Vassitjåkka är mina hemmaberg, där jag lärde mig att åka skidor och fick upp ögonen för allt det vackra som naturen ger oss. Här har jag också haft några av mina bästa och gladaste stunder i livet. Stämningen uppe hos oss är svår att hitta på någon annan plats, det finns en speciell öppenhet, kreativitet och kärlek mellan alla som bor och vistas här, vilket jag tror också smittar av sig till alla som besöker oss. Även fast jag varit på många platser runt om i världen och åkt skidor så längtar jag alltid hem till Riksgränsenfjället, lekfullheten och de långa maj-kvällarna med midnattssolskidåkning.

”Riksgränsen och Vassitjåkka är mina hemmaberg, där jag lärde mig att åka skidor och fick upp ögonen för allt det vackra som naturen ger oss.”

DU ÄR EN KIRUNABO FRÅN GRUND, VAD FÅR DIG ATT STANNA KVAR I FJÄLLEN I NORR?

Det stämmer, född och uppvuxen i Kiruna. Sedan början 2000 har min familj haft privilegiet att bo i en lägenhet i Vassijaure där många minnen och härliga stunder delats. Att stanna kvar här i norr känns självklart eftersom mina rötter finns här. Jag älskar också lugnet, människorna och naturen. Även fast jag bott här i snart 26-år känns det som att jag får se och utforska nya platser i naturen varje säsong.

 

VARFÖR BLEV FRIÅKNING DITT FOKUS?

Tävlade tidigare i alpint men kände efter gymnasiet att jag ville testa något nytt. Eftersom att jag hade kört NM några gånger tidigare så var bytet till friåkning ganska naturligt. NM var alltid superkul och jag gillade verkligen stämningen vid friåkningstävling. Så jag åkte ner till alperna och tänkte testa för skojs skull under en säsong men fastnade och har nu kört på i 5 vintrar. Att åka friåkning är också fantastiskt, du är ute på berget, ofta med goda vänner och allt är en oändligt stor lekplats.

Dina 3 bästa toppturstips?

1. Vassitjåkka – Kanske är lite partisk haha. Men älskar att gå på Vassi, speciellt sena kvällar i maj när man följer solen upp och ser den gå ner över horisonten precis innan det är dags att droppa in. Mitt favoritåk är Vassi framsida!

2. Voitasriita – Det är inte bara ett sjukt mäktig fjäll att titta på, skidåkningen här är fantastisk med ett flertal olika möjligheter. På toppen är det dessutom väldigt vacker utsikt ner mot de norska fjordarna!

3. Rombakkstötta i Norge – En av mina första toppturer som jag gjorde. Det är verkligen något speciellt med att topptura och samtidigt se de mäktiga fjordarna hos våra grannar i väst.

”Det är verkligen något speciellt med att topptura och samtidigt se de mäktiga fjordarna hos våra grannar i väst.”

VAD ÄR GRÄNSLÖS SKIDÅKNING FÖR DIG?

Gränslös skidåkning för mig är att ha fjällen som sin bakgård, spendera hela dagen i liftsystemet för att sedan gå ut på en kvällstur och åka ner till solens sista strålar.

 

HUR PEPPAR DU DIG SJÄLV NÄR DU ÄR TRÖTT?

Haha när jag var yngre tittade jag på tour-de-ski och upplevde de numera klassiska ”kliv, kliv, överlev” referatet. När jag är trött brukar jag därför tänka för mig själv ”kliv, kliv, överlev”. Brukar också peppa mig själv lite extra genom att ta med mig riktigt gott fika att äta vid tillfälle.

Din favoritplats kring Riksgränsen och Björkliden?

Oj det var en svår fråga, har så många äventyr som jag håller varmt om hjärtat! Ett som jag definitivt alltid kommer att minnas utgick från Riksgränsen i slutet av maj och jag och mina vänner bestämde oss för att resa till Lyngen, Norge för att åka skidor och campa. Första kvällen började vi topptura vid 23-tiden, fjorden var spegelblank och midnattssolen sken i våra ansikten. Vi nådde toppen vid 03:00 och åkte ner i perfekt vårslask. Avslutade dagen med att se solen sakta gå upp över horisonten, vaggades sedan in till sömn i våra tält och lyssnade på vågorna från fjorden. Gränslös lycka, att vara helt närvarande och omgiven av goda vänner, det var ett bra äventyr!