/

Sommar och fjällen är som gjort för lek och spring i benen. Här följer några förslag på aktiviteter som kan passa de mindre, både en fin och solig dag och några inomhusaktiviteter att hitta på när inte vädret tillåter att man ger sig ut. Titta även gärna på några av turerna beskrivna under vandringsrubriken, flera av dem passar utmärkt även för mindre ben.

31. Fjälles stig

Tillhör du dem som är vetgirig och älskar djur och natur? Då borde du prova Fjälles stig! Fjälle är vår lämmelmaskot och han har snickrat ihop en liten stig i området runt hotellet där du passerar små informationslådor och kan lära dig mer om hans olika vänner, bland annat lodjuret, haren och renen. Det är också en bra stig att följa om ni vill spana efter något av de mindre djuren som bor i fjällen.

32. Kasta macka

När det är för kallt för bad kan ni fortfarande ha kul vid vatten. Stranden nere vid Torne träsk och silverfallet är full av fantastiska kasta macka stenar i alla storlekar. Man skulle kunna tro att det är konstgjort men stenarna har formats av vattnets rörelser och att bergarterna här är formar i lager och gärna spricker upp som platta bitar. Vem kan få 5 studs på vattnet? Ni följer stigen ned längs med Rákkasjohka för att komma till stranden.

”Visste du att?
Rekordet i att kasta macka är 88 hopp och att från början var det en vetenskap för att få kanonkulor att studsa på vatten! ”

33. Minigolf och gunga

Mitt emellan stugorna i stugbyn ligger vår minigolfbana, väl lämpad för en familjeuppgörelse. Precis bredvid banan ligger vår allas favoritaktivitet, gungor! Klubbor och bollar kan ni låna i receptionen.

34. Balansera, hoppa och kasta lasso

Har man lite myror i kroppen finns det på gräsmattan utanför hotellet en stor studsmatta, en hinderbana och en slackline att gå på. Vem gör hinderbanan snabbast eller vem kan gå flest steg på linan? Den vet ingen innan ni har prövat. Utanför hotellet finns det även möjlighet att öva din lassokastning på vår hemmabyggda ren. Lasso och instruktioner kan du låna gratis i sportshopen.

35. På hotellet

PINGIS & FOOSBALL

På nedre våningen under lobbyn finns det ett pingisbord och bordfotbollsspel. Ni kan låna racket och bollar i receptionen och utmana varandra. Är ni flera kanske rundpingis kan vara en utmaning?

BRÄDSPEL

Receptionen har flera brädspel till utlåning om dagarna blir långa. Fråga efter deras sortiment och utmana familjen.

LEKRUMMET

Om saknaden efter leksakerna där hemma blir för stor eller om det är dags för sagostund kan ni göra ett besök i lekrummet som finns intill lobbyn på Hotellet. Här finns leksaker och lego samt sagoböcker.

GLASS & FIKA

I Lobbybaren serverar vi både glass för varma dagar och varm choklad samt fika att smaska i sig efter äventyren.

Familjevandring med lift

Om ni är sugna på ett lite större äventyr men inte trötta ut mindre ben kan sittliften i Abisko var ett bra alternativ. Hela familjen får uppleva storslagenheten med fjällvärlden utan att behöva kämpa sig upp på en fjälltopp för egen maskin. Det finns flera varianter av turen ni kan göra och ni kan anpassa efter vad som passar er familj bäst. Liften Startar vid Abisko turiststation och tar er upp till 900 meter över havet, vilket ger er 264 höjdmeter och ca 1,8 km kvar till toppen av Njullá. Ni kan välja att ta liften ned, gå ned mot Abisko eller gå tillbaks hem till Björkliden. För sittliftens öppettider titta på STF Abiskos hemsida eller ring deras reception på 010-190 24 00. Vill ni inte vandra längs rallarleden till Abisko kan ni ta er dit med egen bil, tåg eller buss.

Naturum i Abisko

Är ni i Abisko på utflykt är ett besök på Nationalparkens naturum ett fint stopp. Det ligger precis intill STF turiststation och är fullt med information om naturen här uppe. Basutställningen handlar om nationalparken, vad som finns där idag och hur den har förändrats genom åren av människans intågande. Det finns även ett trevligt bibliotek fullt med böcker om naturen och området. Till Abisko kan ni ta er med egen bil, tåg eller buss.

”Viste du att i området runt Björkliden och Abisko finns det gott om fjällorkidéer? Och att Fjället Njulla ibland kallas blomsterfjället på grund av sin artrikedom. ”

Bada

En riktigt varm dag kan ett svalkande dopp vara det allra bästa och de mindre tycker ju ofta att det är en bra ide, även om läpparna skulle bli blå. Bada bäst med barn gör ni i Badsjön eller nere vid stranden till Torne träsk. Ta gärna med lite picknick och gör badet till en utflykt där ni kan upptäcka området runt vattnet. Beskrivning av hur ni tar er till badplatserna finner ni under badplatser.

Geocaching

I och runt Björkliden finns det ett antal så kallade geocacher. Det är en form av skattjakt med hjälp av GSP som finns världen runt. Det bygger på att det finns behållare gömda utomhus, kan vara i naturen eller i bebyggelse, som ni med hjälp av gps koordinaterna kan finna. I varje behållare finns det en loggbok och skrivna instruktioner för vad man ska göra med skatten. När man är klar lämnar man oftast allt som det hittades. Det som behövs för att starta är en gps eller möjlighet att läsa gps-filer samt ett konto, vilket är gratis. Ni hittar mer information om vart de är gömda och kan skapa en användare på geocahing.com

Fiska

Att som barn lyckas fånga sin första fisk kan vara ett minne för livet. Att fjällfisk är fantastisk god gör inte saken sämre. I sjöarna runt Björkliden kan ni fånga bland annat röding, öring och harr. Inom gångavstånd finns Kratersjön, Torne träsk och Badsjön. Vi ordnar guidade fisketurer där en erfaren guide tar med er till utvalda fiskeplatser och hjälper er med vad ni behöver tänka på. Vill ni fiska på egen hand finns det fiskeutrustning att hyra om ni inte skulle ha med egen. Väljer man att fiska i badsjön, välj gärna bortre änden då den hitre änden (södra, vid huset) används för just bad. Är ni bilburna finns det gott om sjöar straxt nordväst om Björkliden. Vi hjälper dig gärna med råd om du kommer förbi vår reception eller pratar med guiderna. Kom ihåg att ni måste ha fiskekort för att fiska här, vi det går att lösa här på plats eller så kan ni köpa det online, sök på fiskekort Kiruna kommun.