/

Att springa i fjällen både ger och tar energi. Det är ständig variation för både blicken och stegen. I Björkliden finns det ett blandat utbud av löpstigar och du kan välja att den svårighetsgrad du själv känner för. Allt från att springa plattare stigar i björkskog till att testa musklerna uppförs i backsprint. Prova gärna och utmana dig själv, det finns inget mer inspirerande än naturens ljud och liv runt dig.

Det är som att jokkens porlande ger lite extra energi till de där sega benen. Det som du ska tänka på vid löpning i fjällen är att vädret här kan skifta fort, vi rekommenderar att du packar med en bit snacks, något vindtätt och kanske till och med en mössa och vantar om temperaturen är lägre. Här följer några förslag på bra löpstäckor men möjligheterna är oändliga, där det finns stig där kan ben springa!

14. Backträning längs jokken

Den här rundan kan du göra så jobbig som du önskar genom att välja stäcka. Att springa längs jokken är väldigt vacker och man drivs framåt av det uppfriskande ljudet från jokken. Vill du korta av sträckan rekommenderas att börja färden uppför vid den nedre av de tre broarna som finns över jokken. Ett rekommenderat avslut är ett uppfriskande dopp vid Syndafallet om vattenflödet och nivån tillåter det.

Hela vägen från Torne träsk upp till strax ovanför hotellet (Syndafallet) går det längs med Rakkasjohka en stig. Stigen är på norra sidan av jokken. Om du börjar ända ned vid Torne träsk och tar dig ända upp till Syndafallet blir det 200 höjdmeter uppför och 1,5 km med den mest intensiva sträckan just innan slutet.

  FAKTA

  Sträcka:

     1,5 km

  Höjdmeter:

     200

  Bästa andningspaus:

     Spara det bäst till sist, precis när du
  kommer upp på kalfjället vänd dig
  om och titta ut över träsket!

15. Springa spång till Abisko

Har du aldrig provat att springa spång är det något att prova. Att springa på spång är som att springa på hård mark men med ett svikande steg och mitt ute i naturen.

”Är man intresserad av mer historia från tiden med ett starkt gränsförsvar finns det ett litet museum att besöka, Abisko Gränsförsvarsmuseum.”

På Rallarleden mot Abisko finns det gått om spång blandat med barmark att prova löpsteget på. En klassiker är att springa till nationalparksgränsen där det finns en karta uppsatt och hem igen, ca 2,5 km enkel väg. Känns benen lätta kan du försätta hela vägen till Abisko turiststation och stanna till på STF för en fikapaus innan du vänder hemåt igen, ca 6,5 km enkel väg. Du startar vid bron över Rákkasjohka nedanför järnvägen i Björkliden by.

  FAKTA

  Sträcka:

     0 – 6,5 km enkel väg

  Höjdmeter:

     10

  Bästa andningspaus:

     Stanna till vid krigsminnet efter
  ca 2 km. 

16. Rundan till sjön – Kraterrundan

Vill du ha en riktig rundtur med fin utsikt är Kraterrundan att rekommendera. Du kan springa den åt båda håll men härligaste hållet är att starta med leden till Kratersjön, därifrån vända nedåt till Rallarkyrkogården och sluta med att springa på lummiga Rallarleden hem.

Starten från hotellet är upp för grusbacken och följa vägen fram till Badsjön, vid sjön följer du leden på högra sidan som kommer ta dig fram till Kratersjön. Väl framme vid Kratersjön viker du av nordöst precis framme vid sjön och följer stigen och kryssmarkeringarna nedåt. Här finns turens största höjdförändring där du springer nedåt ca 100 höjdmeter. Du kommer komma ned till järnvägen och ska passera över den. Var uppmärksam vid passagen då det är obevakat och tågen kommer fort. Väl nere vid Rallarkyrkogården väljer du Rallarleden till höger och följer den genom björkskogen hemåt. Du kommer komma ut nere vid Björkliden järnvägsstation, därifrån är det valfri väg tillbaks till ditt boende.

  FAKTA

  Sträcka:

     9 km

  Höjdmeter:

     120

  Bästa andningspaus:

     På någon av fjällhedarna, kanske är
     det säsong för mogna hjortron? 

   

17. Morgonrundan: 15-20 min

Är du sugen på att vakna till lite, njuta av den finaste utsikten och sedan vara hem igen lagom till frukost kan den här rundan vara något för dig.

Du börjar med att springa grusvägen upp från hotellet till det vi kalla view point, ett litet svart hus med platt tak 350 m från hotellet. Vid viewpointen vänder du näsan norrut mot träsket och följer vår blomsterstig markerad med kort med en blomma. Stigen kommer leda dig ut mot golfbanan, nedför trappor och genom björkskogen tillbaks hem till hotellet.

  FAKTA

  Sträcka:

     1,5 km

  Höjdmeter:

     Ca 40

  Bästa andningspaus:

     Vid utslaget av hål 7 precis innan du
     vänder nedåt, magisk utsikt och
     lagom halvvägs.

   

18. Långpasset: Björkliden – Njullá – STF – Björkliden

Vill du ha något riktigt köttigt i benen eller en heldagstur föreslår vi rundan över fjället till Abisko. Sträckan upp på toppen av Njullá är även sträckan för vår tävling Njulla vertikal. Det här är ett löppass av det köttigare slaget och tänk på att vädret kan ändra sig fort i fjällen så packa med dig både lite snacks och något värmande och vindtät att ta på dig utifall det slå om eller blåser. Vill du ha mer information om rundan fråga våra guider i sportshopen.

Rundan går från Björkliden upp på Njulla enligt samma stäcka som Naturupplevelsen ovan, därefter följer du leden upp mellan Njullá och Slåttatjåkka till toppen av STF´s sittlift, därifrån ned till STF turiststation och längs rallarleden hem. Vill du ta dig till toppen av Njulla kan du antingen välja att från bron över Gohpasjohka springa stiglöst land uppåt eller när du passerat passet mellan Njullá och Slåttatjåkka välja den markerade leden tillbaks upp till toppen.

  FAKTA

  Sträcka:

     17 km utan toppen,
     19 km med toppen

  Höjdmeter:

     Ca 650 höjdmeter utan toppen, 
      780 höjdmeter med toppen. 

  Bästa andningspaus:

     På toppen så klart men det är fint att
     ta en slurk av det kalla fjällvattnet
     i Gohpasjohka.

   

19. Naturupplevelsen

Om man är sugen på att komma lite längre bort från hotellet få lite sug i benen och njuta av härlig natur rekommenderar vi att följa stigen upp till grottorna mot Njulla.

Från Hotellet går den en stig söderut över Rákkasjohka och genom björkskogen, när du är ute ur björkskogen kommer du ut på en grusväg som tar dig uppåt genom vårt skidsystem. Efter ca 300 m på grusvägen når du ett trästaket på din vänstra sida. Här korsar du det öppna området som är en pist vintertid och fortsätter uppåt längs stigen du kliver på där. Du kan följa stigen hela vägen upp till kalfjället och en bro som korsar Gohpasjohka. På tillbakavägen ned kan du antingen följa samma stig hem eller följa grusvägen som startar vid liftbasen till Kittelliften. För att ta sig upp till Kittelliften, tar du från bron med huvudet vänt mot Björkliden sikte på stugan du ser upp till vänster. Det går en liten stig.

  FAKTA

  Sträcka:

     2,5 km enkel väg

  Höjdmeter:

     160

  Bästa andningspaus:

     Stanna till när du är mitt i
     björkskogen och njut av livet
     omkring dig.