/

Björkliden är fullt av fina badplatser. Vattnet kan vara lite av det svalare slaget men är man bara modig nog är ett bad härligt och uppfriskande! Strömmande fjällvatten är också mycket gott att dricka. Det är en fascinerande tanke att mycket av vattnet vi ser här på somrarna har kommit hit under vintern i form av snö som sedan smält.  Tänk bara på att tidigt på sommaren kan vattenflödena vara höga på grund av smältvatten och då bör bad i de strömmade vattnen undvikas!

Visste ni att vanliga ändelser på sjönamn i Norrbotten är bland annat –jaure -järvi, – lompolo, -luoppal och –saivo där bland annat jaure och saivo kommer från samiskan och betyder sjö och helig tjärn. Och -jokk betyder som ni kanske gissat, en å eller bäck.

20. Badsjön

Så klart! Sjön har fått sitt namn för att den är liten och blir lätt varm på sommaren. Den ligger även nära och bra till hotellet med endast en kortare promenad på ca 1 km upp till sjön. En grund sjö med stenig botten. Bada gärna precis bakom det lilla huset. Där är stranden långgrund och vattnet blir fort varmt.

21. Torne träsk

Världen bästa kasta macka strand! Bad bäst i Torne träsk gör man vid stranden till silverfallet. Ni promenerar ned till silverfallet enligt vandringsbeskrivningen. Stranden är full av perfekta stenar att kasta macka med. Det är nästan så att man kan tro att alla stenar har placerats här för endast det. Det är vattnets rörelser som har format alla dessa platta stenar. Vattnets djur förändras under säsongen i och med smältvattnets framfart men det blir oftast djup ett par meter ut. Vissa dagar med vind kan vågorna vara höga och bad bör då undvikas.

”Visste du att Torne träsk räknas som en av Sveriges största sjöar med sin yta på 330 km2 och djup på 168 m?!”

22. Rákkasjohka – polen

Ett bad med äventyrskänsla. En av Björklidens gömda pärlor finner ni nära hotellet. Det är en liten pol på södra sidan av Rákkasjohka. Från hotellet går ni längs jokken nedströms tills ni kommer till den andra bron, ligger mitt emellan två vattenfall. Ni går över bron till södra sida och svänger direkt uppströms mot vattenfallet. Precis framme vid vattenfallet bildas en liten pol djup nog att doppa sig men med en fördämning som hindrar att det blir särskilt strömt. Tidigt på sommaren kan dock vattenflödena vara höga och man bör nöja sig med att doppa benen.

23. Rákkasjohka – beachen

En liten stenig ö mitt i Rákkasjohka som brukar titta fram senare på sommaren när vattenflödet har sänkt sig. En bra plats för att sitta och glasa sig lite i solen, njuta av vattnets porlande, ta ett grunt dopp och kanske kasta en macka. Du hittar hit om du följer stigen längs med jokken nedströms nästan ända ned tills du möte järnvägen. 100 m innan du ska gå upp på den asfalterade vägen böjer sig jokken och här är det ön tittar fram senare under sommaren. Rákkasjohka startar uppe på fjällplatån Rákkasláhku och sträcker sig 7 km ned till Tornträsk. Längs vägen finns det flera storslagna vattenfall, bland annat det berömda Silverfallet just på slutet.

24. Kratersjön – bad med promenad

För den som vill värma upp lite innan badet kan en tur till Kratersjön vara passande. Efter en vandring på ca 2,5 km når man Kratersjön där ett svalkande dopp och lite fika kan vara precis det man önskar sig. Det finns även ett litet vindskydd precis vid stranden för fikapaus.

”Tips:
Sjön är också ett bra ställe för fjällfiske, kom bara ihåg fiskekortet!”