/

Friåkare från Kiruna

@kajsamaatta

 

Vad är din relation till Riksgränsen/Björkliden?

Min relation till Riksgränsen och Björkliden sträcker sig tillbaka till gymnasietiden, då sportloven spenderas på hotellet tillsammans med kompisarna. Helt ärligt så åktes många av de första åken i komplett whiteout, men det gjorde som ingenting, jag blev kär i berget och har varit det sedan dess. Det var så galet roligt, som ingenting jag tidigare upplevt då jag har vuxit upp i Vittangi som är en relativt platt by jämfört med Kiruna, Björkliden och Riksgränsen. Idag känns fjällen som mitt andra hem, en stund därifrån och det börjar gnaga i kroppen. När fjällen väl vuxit på en så kan man inte vara utan dom.

”Idag känns fjällen som mitt andra hem, en stund därifrån och det börjar gnaga i kroppen. När fjällen väl vuxit på en så kan man inte vara utan dom.”

TRACKS ONLINE RELEASE 16/2

Isen över sjön Torneträsk ligger i snitt en månad kortare per år nu än när filmarna Kajsa Määttä och Viktor Björnström var barn. Hur kommer det att se ut om 10 eller 15 år? I filmen Tracks skildras effekterna av den globala uppvärmningen på klimatet och miljön norr om polcirkeln.Men det är också en berättelse om kärleken till livet med snö, natur och snowboardåkning.

 

Vi båda har växt upp i trakterna kring Kiruna, där vårt största intresse länge varit att åka snowboard. Vår resa till att bli filmskapare började i tonåren när vi tog med oss kameror ut på berget och turades om att filma varandra. Det var också genom denna passion som vi mötte varandra och till slut började göra film tillsammans. Vår oro för hur vi människor påverkar planeten har vuxit sig starkare på senare år, och vi har insett att det är ett problem som många har svårt att få någon bild av, inte minst vi själva. Det var också genom det härdilemmat som idén till Tracks uppkom. Genom att belysa de klimatförändringar som redan ägt rum här uppe, och visa vad vi håller på att spela bort på det lokala planet, hoppas vi att man ska få en relation till problemet och på så sätt också ta ställning och kräva den omställning som vi behöver.

Se trailer här

FILMVISNING

DITT BÄSTA MINNE FRÅN RIKSGRÄNSEN? 

Finns så många, är det något man får av Riksgränsen så är det just massor av bästa minnen!

VAD GÖR DU HELST NÄR DET INTE ÄR SNOWBOARDSÄSONG? 

Spenderar tid utomhus, det spelar egentligen inte så stor roll vad för aktivitet så länge det sker utomhus 🙂
Men under det senaste året har jag intresserat mig mycket för simning, så ser fram emot att få simma i Vassijaure i sommar (med våtdräkt såklart, jag är egentligen lite av en badkruka).

Dina 3 favoritplatser runt Riksgränsen

1. Vassijaure – Året runt!

2. Ner till havet på vägen mot Narvik – Så fint att få åka ner dit under vårkvällarna och få njuta av försommarvindar, tända en eld och titta på havet och träden som knoppar!

3. Bessijåkka/Pessisjokka – En rastplats som ligger en bit innan Abisko från Kirunahållet. Hit åker jag när jag behöver vila sinnet, sitter vid Torneträsk en stund, andas och fikar.

””Man ska vara glad att det är väder överhuvudtaget”
– Pippi Långstrump”

FILMEN TRACKS SOM DU HAR SKAPAT TILLSAMMANS MED VIKTOR BJÖRNSTRÖM HAR FOKUS PÅ MILJÖN UPPE I NORR, VILL DU BERÄTTA MER OM HUR PROJEKTET ARTADE SIG? 

Precis, den handlar om hur den arktiska regionen, vår hemmamiljö, kommer att påverkas av ett varmare klimat. Vi är supernöjda med hur projektet artade sig, vi har fått så himla fin respons och en uppmärksamhet långt över var vi trodde att filmen skulle få, vilket känns väldigt roligt! Just nu håller vi på att planera inför en online-release, så håll utkik!

HAR DU ETT FAVORITCITAT?

Hmm, nej inte direkt! Men jag har ett från Astrid Lindgrens och Pippi Långstrump som man kan ta med sig på resan till fjälls: ”Man ska vara glad att det är väder överhuvudtaget”.