/

Freestyleskidåkare och kreatörer.

@jacobwester @sofiasjoeberg

Ni är en återkommande duo, vad är det som får er att komma tillbaka till Riksgränsen?

För oss är en skidsäsong knappast värd namnet utan en avslutning i Riksgränsen! Det är bara något väldigt speciellt att för en sista kort period lämna våren bakom sig, och resa upp till det gränslöst vackra Lappland där vintern fortfarande regerar. Även om det ofta är kallt och nästan alltid går att hitta pudersnö, så känns det nära på somrigt vissa dagar när solen bestämmer sig för att skina nästan dygnet runt.

Eftersom vi älskar att skapa content i form av bild och film så finns det under den här tiden fantastiska möjligheter eftersom vi får så många timmar på oss per dag att förverkliga våra idéer på. Allt detta, samt den unika stämning som uppstår de sista dagarna på skidsäsongen; hänget med vänner, sena kvällar på berget, lekfulla förmiddagar i skidsystemet och den sanna frihetskänslan som infinner sig, gör Riksgränsen till en given plats att vinka adjö till vintern på.

”Eftersom vi älskar att skapa content i form av bild och film så finns det under den här tiden fantastiska möjligheter eftersom vi får så många timmar på oss per dag att förverkliga våra idéer på.”

VAD INSPIRERAS NI AV?
Vi inspireras båda i olika sätt av naturen. Jacob ser möjliga eller omöjliga linjer på berg som han inte kan släppa förrän han försökt åka dom, Sofia ser ljus i alla dess former och kan inte låta bli att fånga det på bild. Tillsammans är det en oslagbar kombination om man vill hålla på med det vi gör!

 

HAR NI NÅGOT PROJEKT NI ÄR EXTRA STOLTA ÖVER?
Det måste nog få bli vår kortfilm från Riksgränsen från 2021, Nouvelles Vues. Jacob har ju länge velat åka många av de stora linjer man kan se från skidorten, och under en ovanligt snörik april och maj lyckades vi få nästan alla på film. Det blev Sofias första skidfilmsprojekt och vi är väldigt tacksamma och smickrade av all bra respons vi har fått!

I NOUVELLES VUES ÅKER DU JACOB, NÅGRA MINST SAGT HÅRRESANDE LINJER. LINJER SOM DU SIKTAT IN DIG PÅ OCH VÄNTAT PÅ DE PERFEKTA FÖRHÅLLANDENA FÖR ATT ÅKA. VARFÖR JUST DÄR?

Det är linjer jag sett på avstånd från olika platser runt Riksgränsen! Från Soldalen när vi varit ute och tältat, eller från normalrutten på Vassi, eller som med det största åket i filmen, Trollrännan som leder ner i Stendalen. Den skymtar man från E10an just innan Vassijaure, men man ser inte hela åket därifrån. Då måste man ju bara gå in och se efter! Så efter många års stirrande så kände jag att förhållandena var rätt och att det var dags att göra slag i saken!

Vad är gränslös skidåkning för er?

Att kunna kliva ur sängen lite när vi själva känner för det, ta några extra timmar vid frukosten, men ändå tillbringa en ”heldag” på fjället, är en väldigt unik upplevelse och något av det som gör Riksgränsen till en så härlig plats på våren. På berget finns verkligen något för alla, och här behöver vi aldrig känna att varje dag måste planeras på samma sätt som på andra platser. Skidsystemet bjuder på lekfull och spännande åkning båda i och utanför pisterna, och faller andan på är det aldrig långt till ett offpist-äventyr med stighudarna, på till exempel Nordals eller Vassi.

”På berget finns verkligen något för alla, och här behöver vi aldrig känna att varje dag måste planeras på samma sätt som på andra platser.”

Fun fact om er?

Våra bakgrunder är på pappret inte helt självklara när det kommer till vad vi sysslar med idag. Sofia är egentligen utbildad civilingenjör, och Jacob växte upp i en skidbacke med bara 80 meters fallhöjd. Ändå hamnade vi där vi är idag på något sätt!