/

Lifestyle-fotograf, Kiruna

@undanflykter

Vad är din relation till Riksgränsen och Björkliden?

Ett andra hem, bott i Kiruna nu i över tre år och i gränsen var jag för första gången för fyra år sen. Där träffade jag också min pojkvän, så det gör platsen speciell på ett sätt såklart.

Det var en sån himla kontrast att kliva av nattåget i Riksgränsen från Stockholm. Minns hur vyerna passerade där utanför som nu blivit en vardag. Jag lämnade liksom höghus och tunnelbana för det bästa jag vet, äventyr och oändlighet. Jag är stolt över att bo här.

”Jag fotar mycket sånt som kommer i min väg eller så skapar jag idéer som jag sen vill fånga.”

HUR SER EN BRA VINTERDAG UT?

Alltså, det finns två olika, det finns den dagen där i december när polarnatten inträffat, träden är klädda i vitt, kylan känns långt in, himlen rosa och jag tillsammans med min hund är ute på längdskidor. Sen finns det också vårvintern med den där oändliga dagen, helt tidlöst, att bara dra med sig en pulka av grejer och slå upp tält någonstans uppe på fjället runt riksgränsen och utgå där ifrån. Laga god mat, sola, gå på topptur ja ni fattar.

 

DU ÄR INFLYTTAD TILL KIRUNA, VAD FICK DIG ATT VÄLJA JUST DET HÄR OMRÅDET?

Det har inte varit helt lätt att lämna storstad och bosätta sig här. Tagit tid att hitta hem här för mig. Så jag valde nog inte Kiruna, jag tror att Kiruna valde mig.

Ditt bästa minne från Riksgränsen?

Den här är inte lätt. Finns så mycket. Men tror de var min första gång där uppe som ändå alltid kommer kännas mest. Det var maj, midnattssol, då jag och Jonatan gick upp på Vassi. Himlen var orange – rosa, åkningen var inget att hurra för men det var nog första gången jag fick en vy av oändlighet i Sverige. Fint!

DU FOTOGRAFERAR MYCKET, VAR HITTAR DU DIN INSPIRATION OCH HUR FÅNGAR DU DEN? NÅGRA TIPS TILL LÄSAREN?

Jag fotar mycket sånt som kommer i min väg eller så skapar jag idéer som jag sen vill fånga. Jag älskar vackert. Så är rätt kräsen men absolut blivit bättre på plocka fram kameran. Jonatan kallar mig ”solskensfotograf”. Men inspirationen kommer ofta inifrån.

DIN FAVORITPLATS KRING RIKSGRÄNSEN?

Området mellan Låkta och Kårsavagge är absolut det finaste jag vet.

VAD GÖR DU HELST NÄR DET INTE ÄR SKIDSÄSONG?

Springer i fjällen, helst jättelångt. Vi brukar springa med lätt packning mellan olika stugor i fjällen och bli iväg i flera dagar.