/

Filmkreatör & snowboardåkare från Kiruna

@viktorbjornstrom

Vad är din relation till Riksgränsen och Björkliden?

Riksgränsen har alltid varit mitt andra hem och det som definierat vinterlivet för mig. Vi har alltid hängt här uppe på loven och helgerna under hela min uppväxt, till en början i husvagn i Riksgränsen och Björkliden och sedan 11 år tillbaka i Vassijaure där vi har vårt drömhus. Jag ser till att även idag försöka vara här uppe så mycket det bara går under säsongen, och det slutar ofta med att jag tar upp mitt kontor till Vassi och jobbar därifrån för att inte missa de finaste dagarna.

”När man strapar på brädan och droppar in på ett långt orört åk, jag tror det är då jag känner mig som mest levande.”

VAD ÄR DITT BÄSTA MINNE FRÅN RIKSGRÄNSEN?

Jag tänker nog tankar som ”det här var det bästa åket någonsin” ett par gånger varje säsong, så det är svårt att välja något särskilt minne. Men det alla de bästa dagarna har gemensamt är nog djup snö, relativt bra väder och ett bra kompisgäng.

 

VAD ÄR GRÄNSLÖS SNOWBOARDÅKNING
FÖR DIG?

Att kunna ta sig upp på alla berg vi har runt omkring oss en vacker vårvinterkväll och det är helt tyst. När man strapar på brädan och droppar in på ett långt orört åk, jag tror det är då jag känner mig som mest levande.

FILMPREMIÄR AV TRACKS 16/2

Isen över sjön Torneträsk ligger i snitt en månad kortare per år nu än när filmarna Kajsa Määttä och Viktor Björnström var barn. Hur kommer det att se ut om 10 eller 15 år? I filmen Tracks skildras effekterna av den globala uppvärmningen på klimatet och miljön norr om polcirkeln.Men det är också en berättelse om kärleken till livet med snö, natur och snowboardåkning.

Vi båda har växt upp i trakterna kring Kiruna, där vårt största intresse länge varit att åka snowboard. Vår resa till att bli filmskapare började i tonåren när vi tog med oss kameror ut på berget och turades om att filma varandra. Det var också genom denna passion som vi mötte varandra och till slut började göra film tillsammans. Vår oro för hur vi människor påverkar planeten har vuxit sig starkare på senare år, och vi har insett att det är ett problem som många har svårt att få någon bild av, inte minst vi själva. Det var också genom det härdilemmat som idén till Tracks uppkom. Genom att belysa de klimatförändringar som redan ägt rum här uppe, och visa vad vi håller på att spela bort på det lokala planet, hoppas vi att man ska få en relation till problemet och på så sätt också ta ställning och kräva den omställning som vi behöver.

Se trailer här 

FILMVISNING

Du är ju inte bara en duktig snowboardåkare utan även en duktig filmare (på snowboard). Hur svårt är det egentligen att göra bägge på samma gång?!

Det är inte så svårt, men och andra sidan har jag kombinerat båda sakerna ända sedan barnsben, så det känns väldigt naturligt för mig. Men visst, när man ska följa efter någon på berget i hög fart med en kamera i handen, då är det nog helt klart lättare att åka skidor!

”The ultimate test of a man’s conscience may be his willingness to sacrifice something today for future generations, whose words of thanks will not be heard.”

Gaylord Nelson

UNDER VÅREN 2022 SLÄPPTE DU OCH KAJSA FILMEN ”TRACKS”, VILL DU BERÄTTA OM BAKGRUNDEN OCH MOTIVATIONEN TILL SKAPANDET AV FILMEN?

Jag och Kajsa var på en föreläsning i Kiruna under hösten 2019 som handlade om klimatförändringarna här uppe. Vi hade båda två hängt med ganska bra i den globala klimatdebatten, men mycket känns väldigt långt bort och främmande. Men här pratade de inbjudna forskarna om våra dagliga liv och om sådant vi värderar väldigt högt, bl.a. om den vinter vi tagit för givet och som inte kommer vara sig lik något mer, så det berörde oss på ett helt nytt sätt. Bara några timmar efter föreläsningen hade vi skrivit ner de första idéerna till filmen som senare fick namnet Tracks.

 

HAR DU ETT FAVORITCITAT?

Det finns många personer som sagt kloka saker, men det är ett citat som jag har reflekterat över många gånger på sistone:
”The ultimate test of a man’s conscience may be his willingness to sacrifice something today for future generations, whose words of thanks will not be heard.” – Gaylord Nelson
Jag tycker det belyser det tankesätt vi måste anamma för att ha möjlighet att rädda den här jorden tillsammans.