/

Skidentusiast & matkreatör

@dantezia

Vad är din relation till Riksgränsen/Björkliden?

Jag hittade Björkliden och Riksgränsen av en ren slump 2020/21, skulle bara upp hit och åka skidor i en vecka. Sen fastnade jag och gjorde istället en säsong och har nu varit fast sen dess. I år gör jag min femte säsong här uppe i Norrland.

”En bra vinterdag så går vi upp vid kl 07, tar skotern till Vassi och ser går upp och åker ner till kratern i mjuk, fint och kallt puder!”

DU DRIVER RESTAURANGEN I METEOROLOGEN UNDER SKIDSÄSONGEN, VAD ÄR DET BÄSTA MED DET?

Jag tycker det är så härligt att ha sådan gästkontakt som jag får och att jag får laga massa mat. Jag får se fjället varje dag för att åka mycket skidor och sedan jobbar i en sånhär intim miljö, det är väldigt kul. Jag får ganska mycket kreativ frihet när det kommer till menyn och det älskar jag.

 

VAD INSPIRERAS DU AV NÄR DU KREERAR MENYN PÅ METEOROLOGEN?

Jag vill såklart att de gäster som kommer hit ska i alla fall få en touch av Norrland och Sverige, för det är mycket internationella gäster. Men sen inspireras jag också rakt av av god mat. Jag lagar mycket mat som är inspirerat av Japan och Italien, så jag mixar ihop lite av det med det svenska och norrländska.

DINA 3 BÄSTA TOPPTURSTIPS?

  1. Planera sin rutt. Kolla lavinprognoser och skapa en plan men var också flexibel i din plan.
  2. Våga alltid ge dig ut. Det blir väldigt ofta finare än man tänkt sig även om det är en dålig dag, speciellt här uppe i Gränsen.
  3. Välj rätt sällskap. Se alltid till att gå med människor som du är bekväm och känner dig trygg men och som har samma mål som dig för dagen.

”Platsen, bergen, människorna, Meteorologen…äeh jag bara älskar den här platsen kort och gott.”

VAD ÄR GRÄNSLÖS SKIDÅKNING FÖR DIG?

Gränslöst för mig är att vara ute på ett berg en dag och bara gå där jag vill gå upp. Där vill jag gå upp, å där vill jag gå upp, å där, å så bara gör jag det. Det ger mig en sjuk frihetskänsla och frihet för mig är gränslös skidåkning.

 

HUR SER EN BRA VINTERDAG UT?

En bra vinterdag så går vi upp vid kl 07, tar skotern till vassi och ser går upp och åker ner till kratern i mjuk, fint och kallt puder! Sen är det tillbaka och börja jobba kl 12 och laga massa god mat till kl 22 sen sover jag som en prins.

DITT BÄSTA MINNE FRÅN RIKSGRÄNSEN?

Jag har väldigt många fina minnen från Riksgränsen, men det som står ut är ju att åka skidor i midnattssolen. Det är något helt otroligt att åka ner för Vassi kl 01 på natten och se solen på horisonten. Mjuk och slushy snö ah, det är svårslaget. Ett av mina absolut bästa minnen är för några vintrar sedan när man lix fick jaga väderluckor hela tiden och då hittade vi en lucka klockan 4 på morgonen. Vi tog skotern från gränsen kl 4 och började sedan gå upp för Vassi. Sedan åkte vi ner mot Riksgränsen i ett morgonljus som var helt magiskt.