/

Vandringar

Att vandra är härligt sätt att uppleva naturen. Det ger möjlighet att se både stort och smått som dyker upp längs stigarna. Chanserna att uppleva djurlivet ökar när man färdas till fots och kan röra sig i tystnad. En vandring behöver inte betyda full ryggsäck och flera dagsetapper, det kan räcka med en förmiddagstur runt knuten. Det är just det som är charmen, det finns möjlighet att anpassa dagen efter dina egna önskemål. Planera gärna turen så att det finns tid för att njuta! Ett tips är att ta med en ryggsäck. Då kan du ha med en termos med något varmt att dricka och lite fika för att kunna slå dig ned och njuta utan att behöva vända hem precis när det blir som finast och magen kurrar. Runt Björkliden finns det gott om turer som passar för en dagsutflykt.

Det finns även möjlighet till längre vandringar men här har vi valt att fokusera på det som finns i närområdet. Vill ni ha tips och råd på längre bokningar kontakta gärna våra guider eller bokningen.
Bra komplement att ha med sig för en ännu roligare tur i fjällen är karta så att ni kan identifiera vad ni tittar på, kikare och lupp för att kunna titta närmare på djurlivet och fåglarna samt en flora för att kunna identifiera växtligheten omkring er. Tänk på att med dagens teknik finns det även bra appar till telefonen, till exempel Norrbottens naturkarta och olika digitala flora som kan hjälpa till. Men vi rekommenderar alltid att man har en analog karta och kompass med sig ut om man ska på tur.

1. Rallarkyrkogården

Vandra järnvägens gamla materialväg genom den frodiga fjällbjörkskogen och tänk dig tillbaka till förra sekelskiftet. Njut av de små vattenfallen och den stora grönskan som omger stigen, samt friden och skönheten på Rallarkyrkogården. Föreställ dig de levnadsöden som denna historiska plats bevittnat – låt dig fångas av mystiken kring kvinnan som kallades Svarta Björn! Du kan läsa om henne framme vid kyrkogården.

”Rallarvägen är en rolig led att cykla efter. Hyr cykel för en dag och upptäck ett annorlunda fjälläventyr!”

Börja vid hotellet, ta stugbyvägen eller asfaltvägen ned till järnvägsstationen i Björklidens by. Gå över järnvägen på järnvägsövergången och vik direkt av vänster. I skogsbrynet sitter en informationstavla om Rallarvägen och en vägskylt. Härifrån är det ca 3,5 km fram till Rallarkyrkogården. Själva kyrkogården ligger på vänster sida ovanför stigen, det finns en informationstavla i stigkorset. Vill du besöka Tornehamns kyrka följer du Rallarvägen rakt fram efter Rallarkyrkogården och tittar efter skyltarna mot Tornehamn. Det är ca 1,5 km vandring ned till Tornehamn från kyrkogården. Vänd om och ta samma väg tillbaka till hotellet igen.

    FAKTA ALTERNATIV 1

    Sträcka:

       8 km Hotellet – Rallarkyrkogården t.o.r.
       3 km Rallarkyrkogården – Tornehamn t.o.r.

    Tidsåtgång:

       2-3 h

    Markering:

       Vit – blå markering på trädstammar. Skyltar.

Följ alternativ 1 till Rallarkyrkogården och välj sedan att vandra upp mot kratersjön, ca 1,5 km. Gå sedan vandringen till Kratersjön omvänd tillbaka till hotellet – se separat beskrivning. Om du väljer detta alternativ går du upp mot kyrkogården men istället för att gå in genom grinden följer du utsidan på staketet upp till järnvägen. Var försiktig när du korsar järnvägen, tågen kan komma fort! På andra sidan järnvägen finns en stig rakt uppför skogssluttningen – följ denna.

    FAKTA ALTERNATIV 2

    Sträcka:

       9 km (kyrkan ej inräknad)

    Tidsåtgång:

       3-5 h

    Markering:

       Rallarvägen är markerad med blå-vita skyltar.
       Stigen upp mot Kratersjön är markerad med
       några röda ledkryss.

     

2. Kratersjön

Kliar det i benen efter fjällvidder och ett otroligt panorama? Kratersjön är omgiven av härliga stenhällar att vila benen och njuta av den medhavda kaffetermosen på. På fjällplatån hittar du de typiska fjällväxterna krypandes efter marken och säkert några spridda renar beta framför fjälltopparna. Vid klart väder ser du in mot de norska fjällen och så klart pampiga Lapporten! Är det varmt väder kan ett dopp i Badsjön svalka.

Börja vid hotellet och ta sikte upp för den branta grusbacken mot golfbanan. Vandra grusvägen uppåt och efter ca 1,5 km är du framme vid Badsjön. Följ stigen på norra (högra) sidan av sjön. Efter ca 2 km kommer du fram till Kratersjön. Här finns även ett vindskydd att gå in i vid dåligt väder. Håll riktningen på stigen om det är dålig sikt! Om du vill kan du välja att vika ned norrut (höger) framme vid Kratersjön och vandra de 1,5 km som det är ned till Rallarkyrkogården. Se upp när du passerar järnvägen! Från Rallarkyrkogården kan du följa Rallarleden längs järnvägen hem.

    FAKTA

    Sträcka:

       7 km Hotellet – Kratersjön tur och retur

    Tidsåtgång:

       2-3 h

    Markering:

       Röda ledkryss börjar vid höger sida
       av Badsjön.

     

3. Silverfallet

Följ Rakkasjohka ned mot Torneträsk till ett av Björklidens klassiska smultronställen, Silverfallet. Här störtar jokken ned i en trång kanjon vilken mynnar ut i Torneträsk. Strosa omkring på stranden och känn på de lena stenarna som vattnet slipat. Vill du svalka dig rekommenderas ett snabbt och uppfriskande dopp i det klara vattnet, med det är inget för badkrukor!

Börja vid hotellet, promenera ut mot slalombacken och följ stigen som går på skrå över Teknikbacken. Stigen leder in i skogen och mot en stor träkåta, Lavvon. Passera Lavvon och gå rakt ned mot jokken, korsa inte jokken utan sväng nedåt och följ Jokken ned mot Torneträsk. Efter ett tag kommer du ned mot lifthusen och helikopterplattan, här måste du vika av ut på asfaltvägen i ca 150 m. Vid korsningen har du jokken just bredvid vägen och en bro över vattnet. Här börjar Rallarvägen mot Abisko. Stanna på hitsidan bron och sväng ned längs med jokken. Här finns även en stig ned mot Silverfallet efter jokkens kant – den tar du! Stigen går under E 10:an och ned mot vattnet. Det finns en bro över jokken en bit ned. Se upp, det kan vara halt om det har regnat! Nu är du framme nere vid Torne träsk!

    FAKTA

    Sträcka:

       3 km Hotellet – Silverfallet t.o.r.

    Tidsåtgång:

       1,5 h

    Markering:

       Omarkerad men tydliga stigar och vägar.

4. Låktatjåkko Fjällstation

Låktatjåkko Fjällstation, eller Låkta som vi kallar det, är Sveriges högst belägna fjällstation, 1228 meter över havet! Fjällstationen ligger spektakulärt i ett pass mellan två fjälltoppar, nio kilometer från Björkliden. Härifrån har du milsvid utsikt över Lapplands storslagna fjällvärld. Ett besök på Låktatjåkko Fjällstation och äta en legendarisk Låkta-våffla är väl värt besväret. Själva vandringen upp erbjuder fantastiska vyer. Först över Torne träsk på vägen upp på fjället Namnlösa, därefter breder fjällplatån Rákkasláhku ut sig. Den sista biten bjuder på ännu lite stigning innan man är framme på Fjällstationen. Det finns två alternativa leder upp till stugan, färdledarvägen och sommarleden, båda är markerade med rösen. (d.v.s stående stenar med rödmålade prickar). Färdledarvägen är lite brantare uppför Namnlösa, men i gengäld belönas man med spektakulär utsikt mot Vadvetjåkka nationalpark i nordväst. Sommarleden är lite snällare i sin stigning, och där kan man dessutom se lämningar från när Låktatjåkko Fjällstation byggdes i form av järnvägsslipers som lades ut för att kunna transportera upp byggmaterialet. Båda lederna är markerade med röda prickar på Calazo och lantmäteriets kartor, Färdledarvägen är den nordliga och Sommarleden är den sydliga. Tidigt på säsongen kan sommarleden bitvis vara mycket blöt och bör då undvikas. Hör er för i receptionen om ni vill ha råd av färdväg.

LEDERNA

FAKTA

Sträcka:

   Ca 9,5 km

Tidsåtgång:

   3-5 timmar (enkel väg)

Markering:

   Röda färgmarkeringar på rösen Färdledarvägen,
   rösen Sommarleden.

Höjdmeter:

   Ca 750

 

BOKA BOENDE PÅ LÅKTATJÅKKO FJÄLLSTATION

5. Namnlösa toppen

En ofta förbisedd juvel är fjället ”Namnlösa”. Få toppar i området bjuder på en så fantastisk utsikt över närområdet, och en bättre plats att njuta av midnattssolen får man leta efter. Den här turen börjar i fjällbjörkskogen eller den lågalpina regionen, det som tros vara den äldsta typen av skog i Skandinavien. Där fjällbjörkskogen slutar börjar den mellan- och högalpina regionerna. Gränsen brukar dras där blåbärsriset slutar växa. Mellan- och högalpina regionerna kännetecknas av gräshedar som övergår till mer och mer stenig terräng med glesare och glesare växtlighet.

”På riktig hög höjd klarar sig endast lavar. Håll utkik efter Isranunkeln som också klarar sig på hög höjd!”

För att ta dig upp på Namnlösa börjar du vid hotellet och följer leden mot Låktatjåkko Fjällstation. När du viker av från Golfbanan och börjar ta lite höjd så börjar stigningen upp på Namnlösa, leden mot Låktatjåkko Fjällstation delar sig här i Sommarleden och Färdledarvägen. Båda lederna är markerade med röda prickar på kartan (BD6). Vi föreslår att du väljer Sommarleden som är den sydliga leden. Den har en lite snällare stigning upp på Namnlösa. När du kommit upp på fjällplatån Rákkasláhku, efter ca 2,5 km och leden börjar slutta lite nedåt så ska du istället för att fortsätta på leden vika av och gå rakt norrut upp på själva Namnlösa. Från leden till toppen återstår ca 700 m och 30 höjdmeter.

    FAKTA

    Sträcka:

       Ca 3,5 km (enkel väg)

    Tidsåtgång:

       3 h

    Markering:

       Björkliden – Namnlösa                

    Höjdmeter:

       Ca 400

6. Blomstervandringen

Är du sugen på att bara njuta lite av naturen och lära dig lite mer om våra växter i området? Då är vår blomsterstig perfekt. Stigen tar dig till några av våra finaste platser i närområdet av Björkliden och lär dig samtidigt om växterna du ser.

Turen börjar i sportshopen där det finns ett kompendium att låna. I kompendiet hittar du bilder och beskrivning på över 50 växter, var det är mest troligt att se dem samt en detaljerad turbeskrivning. Blomstervandringen är en av de mysigaste promenaderna man kan göra i närområdet och den tar dig genom alla våra terrängtyper, kargare skog, vatten, kalfjäll och lummig björkskog. När du är hemma igen, lämna gärna in kompendiet så spar vi på papper.

    FAKTA

    Sträcka:

       2 km

    Tidsåtgång:

       1 – 2 h

    Markering:

       Stig markerad med blomsterdekaler

    Höjdmeter:

       Ca 50

7. Midnattssolsröset

Vandra upp till vårt midnattsolsröse och skriv in dig i vår gästbok. Här uppe kan du njuta av den fina utsikten och solen vid midnatt. Detta är självklart en fin tur att göra även andra tider på dygnet och året. Vid tolvslaget står solen rakt över Pålnoviken i Torneträsk och norska Sördalen som är en kanjon med branta klippväggar.

Du börjar vid hotellet och går uppför grusvägen upp mot golfbanan och första utslagsplatsen. Fortsätt upp på grusvägen upp till en lite mindre informationsskylt om Låktatjåkko fjällstation på engelska. Här finns även denna tur beskriven. Följ denna tydliga stig med rödmarkerade rösen som går till vänster från grusvägen. Efter ca 500 m är rösena röd- och gulmarkerade. Följ den gula markeringen som viker av till höger. Du ser ganska snart kullen med ett röse och en skylt på. Du går över några lite blötare områden och sedan är du framme. När du går tillbaka kan du gå hålla till höger närmare jokken för att komma förbi syndafallet.

    FAKTA

    Sträcka:

       Hotellet – röset t.o.r. 3.5 km

    Tidsåtgång:

       1-1.5 h

    Markering:

       Rösen med röd färg och sedan med gul färg,
       skyltar.

8. Syndafallet och utsikten

Vandra upp för backen bakom hotellet och direkt är du uppe på kalfjället. Drick av det klara goda vattnet i Rakkasjohka. Runt om dig breder ett fjällpanorama ut sig och om du har tur kanske du ser några renar betandes på fjällheden.

Börja vid hotellet och ta sikte efter leden mot Låktatjåkko Fjällstation. När du passerat golfbanans första utslagsplats med ca 50 meter ska du hålla uppsikt efter en stig på din vänstra sida. Ta denna stig ned mot Rakkasjohka, du kommer strax fram till Syndafallet. Passa på att dricka en klunk av det goda vattnet och följ sedan stigen de sista höjdmetrarna upp på kalfjällsplatån. Här kommer du tillbaka på leden mot Låktatjåkko, ta den i riktning ned mot hotellet igen. Snart är du tillbaka på en ganska vältrampad grusstig, denna kan du följa upp mot badsjön om du vill. Annars viker du av nedåt och tar sikte mot en kulle. Passa också på att få den klassiska bilden på Lapporten! Grusvägen tar dig sedan nedåt mot hotellet igen.

    FAKTA

    Sträcka:

       2-3 km för hela vandringen beroende på
       vald sträcka.

    Tidsåtgång:

       1 h

    Markering:

       Ingen men tydlig stig

9. Dagstur upp på Njulla

Vill ni ut på ett lite längre äventyr med milsvida utsikt? Då är en tur på mot fjället Njulla oslagbar. Det är en vandring som tar er genom de flesta terrängtyper fjällen har att erbjuda. Först lummig björkskog med porlande bäckar, därefter bergiga kanjoner och jokkar och till slut kalfjället där det först är mer buskigt med både dvärgbjörk, lingonris och blåbär för att sedan bli allt mer stenig ju närmare toppen ni kommer. Tar ni er hela vägen till toppen har era ben tagit er hela 750 höjdmeter uppåt.

Ni börjar vi hotellet och följer stigen som korsar teknikbacken bakom hotellet. Ni följer stigen förbi lavon, ned till Rákkasjohka och över bron. På andra sidan bron följer ni stigen och efter ca 1 km kommer ni fram till en grusväg, ni följer den 300 m tills ni kommer till ett trästaket och en öppen yta. Ni korsar den öppna ytan och följer stigen som leder upp i björkskogen. Fortsätt längs stigen uppåt tills ni når en bro över Gohpasjohka. Korsa bron och nu har ni toppen mitt för er men stigen kommer ta er till höger, upp och runt till toppen för att stigningen inte ska bli allt för brant. När ni har nått toppen kan ni välja att vandra tillbaks ned till Björkliden eller fortsätta mot Abisko och ta Rallarvägen hem.

    FAKTA

    Sträcka:

       6,5 km

    Höjdmeter:

       750 m

    Markering:

       Röda markeringar på träden fram till bron vid
       Gohpasjohka därefter tydlig stig.